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CARACTERIZACIÓN FUNCIONAL DE MICROORGANISMOS DE MONTAÑA Y SUS EFECTOS EN EL RENDIMIENTO DE Eryngium foetidum

Rodríguez, Lisbeth L.; Herrera, Rito; Bernal, Betzaida; Causadías, José Luis; López-Zúñiga, Joaquín; De La Cruz-Sánchez, Octavio

FUNCTIONAL CHARACTERIZATION OF MOUNTAIN MICROORGANISMS (BIOLES) AND THEIR EFFECTS ON Eryngium foetidum YIELD




Autores Rodríguez, Lisbeth L.
Autores Herrera, Rito
Autores Bernal, Betzaida
Autores Causadías, José Luis
Autores López-Zúñiga, Joaquín
Autores De La Cruz-Sánchez, Octavio

Descripción Mountain microorganisms (MM) have been applied artisanally as organic fertilizers in agricultural soils, obtaining promising results. The objectives of this research were: to characterize the bacteria present in a biol obtained from mountain soils, to quantify the performance as a fertilizer of the coyote culantro crop (Eryngium foetidum L.) and to determine its optimal dose. The field work was carried out in the community of Bajo Bonito, located in Capira, Panamá Oeste. The experimental design was a randomized complete block, with six treatments (biol dose) and four blocks. The chlorophyll level and yield (kg/treatment) were evaluated. The statistical analysis concluded that treatment 5 (100 ml biol/17.90 L water) was the most efficient for the fertilization of culantro. The soil studied, not being treated with agrochemicals, maintains its structure and function, so it turned out to be suitable for agricultural production. Regarding laboratory work, 34 strains were isolated, which were subjected to different biochemical tests, proving to be efficient in promoting plant growth, with siderophore producers standing out among all the groups. Additionally, the following strains were identified: Lysinibacillus fusiformis, Bacillus kochii, Methylobacterium sp. and Bacillus velezensis, through 16S ribosomal RNA gene sequencing. The application of bioles is presented as a sustainable alternative for the environment, as well as for small and medium-sized farmers seeking to improve their crop yields and provide a higher quality product to consumers.
Descripción Los microorganismos de montaña (MM), se han aplicado artesanalmente como fertilizantes orgánicos en los suelos agrícolas, obteniéndose resultados prometedores. Los objetivos de esta investigación fueron: caracterizar las bacterias presentes en un biol obtenido a partir de suelos de montaña, cuantificar el rendimiento como fertilizante del cultivo de culantro coyote (Eryngium foetidum L.) y determinar su dosis óptima. El trabajo de campo se realizó en la comunidad de Bajo Bonito, ubicada en Capira, Panamá Oeste. El diseño experimental fue de bloques completos al azar, con seis tratamientos (dosis de biol) y cuatro bloques. Se evaluó el nivel de clorofila y rendimiento (kg/tratamiento). El análisis estadístico concluyó que el tratamiento 5 (100 ml biol/17,90 L agua) fue el más eficiente para la fertilización del culantro. El suelo de estudio, al no ser tratado con agroquímicos mantiene su estructura y función, por lo que resultó ser apto para la producción agrícola. En cuanto al trabajo de laboratorio, se lograron aislar 34 cepas, a las cuales se le realizó diferentes pruebas bioquímicas, resultando estas ser eficientes para la promoción del crecimiento vegetal, destacando entre todos los grupos las productoras de sideróforos. Adicionalmente, se identificaron las cepas: Lysinibacillus fusiformis, Bacillus kochii, Methylobacterium sp. y Bacillus velezensis, mediante la secuenciación del gen 16S RNA ribosomal. La aplicación del biol se presenta como una alternativa sostenible para el ambiente, así como para los pequeños y medianos agricultores que buscan mejorar el rendimiento de sus cosechas y dar un producto de mayor calidad a los consumidores.

Editorial Instituto de Innovación Agropecuaria de Panamá

Fecha 2025-01-10

Tipo info:eu-repo/semantics/article
Tipo info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Tipo Artículo revisado por pares

Formato application/pdf
Formato text/html

Identificador http://www.revistacienciaagropecuaria.ac.pa/index.php/ciencia-agropecuaria/article/view/670

Fuente Ciencia Agropecuaria; Núm. 40 (2025): CIENCIA AGROPECUARIA; 125-149
Fuente 2414-3278
Fuente 0258-6452

Idioma spa

Relación http://www.revistacienciaagropecuaria.ac.pa/index.php/ciencia-agropecuaria/article/view/670/595
Relación http://www.revistacienciaagropecuaria.ac.pa/index.php/ciencia-agropecuaria/article/view/670/606